SUNUM ÖZETİ


Tür: Poster Yazarlar: Cemal Parlakgümüş, Murat Alkan, Recep Tuncer, ErbuÄŸ Keskin, Ãœnal Zorludemir

Konjenital mid-üreterel darlıkla birlekte nadir görülen toplayıcı sistem duplikasyonu A Congenital Mid-ureteral Stenosis with Unusual Collecting System Duplication
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Adana Cukurova University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Adana

Konjenital mid-üreteral darlık çok nadir görülen bir patolojidir. Bu patoloji çoğunlukla hidronefroz veya megaüreter ön tanılarıyla karışır ve tanısı sadece cerrahi sırasında konulabilir. Bu sunuda, mid-üreteral darlığı olan ve proksimalde çift toplayıcı sistemle sonlanan bir olguyu sunmayı amaçladık. Literatür taramasında benzer bir vakaya rastlanmadı.

Olgu sunumu: Sekiz aylık erkek hastaya yapılan ultrasonografide hidronefroz ve proksimal üreterde genişleme tespit edildi. Çekilen intravenöz piyelografide proksimal üreterde dilatasyon, statik sintigrafide %33 fonksiyon tespit edildi. Böbrek fonksiyonları normal olan hastaya retrograt pyelografi çekildiğinde proksimal üreterde darlık ve bunun proksimalinde dilatasyon olduğu görüldü. Cerrahi girişim esnasında proksimal üreterde darlık ve dilatasyon, dilatasyonun proksimalinde ise dilate olmayan 2 adet üreterin böbrekte sonlandığı görüldü. Dilate olan üreter küçültüldü ve darlık alanı çıkartılarak üreteroüreterostomi yapıldı.

Sonuç: Mid-üreteral darlık oldukça nadir görülen bir durumdur. Bu duruma eşlik eden çift toplayıcı sistem daha önce tanımlanmamıştır. Tanısı hidronefroz ile karışabilmekle bereaber kesin tanısı ameliyat esnasında çekilecek retrograt pyelografi ile konulur.

Congenital mid-ureteral stenosis is a very rare entity. This condition is usually misdiagnosed as hydronephrosis or megaureter, and only after surgery is the correct diagnosis made. We report the case of a mid-ureteral stenosis with unusual collecting system duplication. No other such case has been found in the literature.

CASE PRESENTATION: We report a 8 month-old-male with a rare form of mid-ureteral stenosis with proximal post-stenotic ureter dilation ending double ureters into the pelvis. Intravenous pyelography demonstrated proximal ureter dilation and DMSA scanning revealed 33% function for the left kidney. Renal functions were in normal ranges. Retrograde ureteropyelography was performed and surgical correction with reduction of the dilated ureter and resection of the stenotic ureteral segment with ureteroureterostomy and confirmed the finding.

CONCLUSION: Mid-ureteral stenosis is an extremely rare cause of ureteral dilatation. The diagnosis should not be delayed in order to apply the appropriate surgical approach. Intrasurgical retrograde ureteropyelography confirmed these findings.