SUNUM ÖZETİ


Tür: Tartışmalı Poster Yazarlar: Baran Tokar [1], DilÅŸad Demet[1], Özgür AktaÅŸ[1], Oktav Bosnalı[2], Huseyin Ilhan[1]

Çocuklarda Adrenal Bezi Bölgesine Laparoskopik Yaklaşım Alternatifleri Alternative Laparoscopic Routes for Adrenal Gland Region in Children
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Eskişehir[1]. Yalova Devlet Hastanesi, Yalova[2]. Eskişehir Osmangazi University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Eskisehir[1] Yalova State Hospital[2]

Amaç: Çocuklarda adrenal bezi ve çevre organ (ABÇO) patolojilerine yönelik cerrahinin laparoskopik yöntemler ile uygulanması güvenli ve uygulanabilirliği doğrulanmış bir yöntemdir. Bu bölgeye yönelik endoskopik girişim için farklı alternatif yollar tanımlanmıştır. Bu çalışma da bizim verilerimiz ve literatür bilgisi ile yaklaşım alternatifleri değerlendirilirken, uyguladığımız yeni bir yaklaşım şekli transabdominal infragastrik (TPIG) yolda tanımlanmıştır.

Yöntem: Bu çalışmaya ABÇO bölgesine yönelik laparoskopik girişim yapılmış dokuz hastanın verileri dahil edildi. Literatür taraması ve verilerin katkısı ile yaklaşım alternatifleri sınıflandırıldı.

Bulgular: Literatür taramasında transabdominal, retroperitoneal ve transtorasik-transdiafragmatik diye üç farklı yöntem tespit edildi. Sol tarafta transabdominal yaklaşımın farklılık gösterdiği, retrokolik-retrosplenik, suprasplenik, supragastrik ve transmezokolik yaklaşımların tanımlandığı saptandı. Bu çalışmada yeni olarak biz sol ABÇO bölgesi için infragastrik yolun tanımlamasını yaptık. Çalışmada sekiz hastaya transperitoneal, bir hastaya retroperitoneal yaklaşım yapıldı.

Sonuç: Çocuklarda hem transperitoneal hem de retroperitoneal yol güvenli ve uygulanabilir olarak kabul edilmiştir. Patolojinin yerleşimine ve olgunun zorluk derecesine göre, daha iyi eksplorasyon ve hareket alanı için,  cerrah alternatif yolları bilirse, birini seçebilir veya vaka sırasında değişikliğe gidebilir.

Background: Laparoscopic approach to pathologies in adrenal gland (AG) and neighboring region is a safe and reasonable method in children. There are several alternative laparoscopic routes for access tothis region. We evaluated these access routes with our data and literature review, and also suggested a new alternative route, transabdominal infragastric exploration.

Methods: Data from nine children who needed laparoscopic exploration of the AG region for various pathologies were included into this study. The literature review also helped to make a classification of the alternative routes to reach AG region.

Results: Literature review showed that three main routes for access to the region were transabdominal, retroperitoneal and transthoracictransdiaphragmatic. On the left side, transabdominal access could be achieved by retrocolic-retrosplenic, suprasplenic, supragastric, and transmesocolic routes. We defined a new transperitoneal approach, infragastric route, for the left AG region. In eight patients, we made transabdominal exploration, and only in one case we preferred retroperitonoscopy.

Conclusions: The both transperitoneal and retroperitoneal approaches to the region have been accepted as safe and applicable techniques in children. Depending on the location of the mass and difficulty of the case, surgeon prefers one of the routes or may need a conversion to an alternative approach for a better exploration and manipulation.