SUNUM ÖZETİ


Tür: Tartışmalı Poster Yazarlar: Ä°brahim ADALETLÄ°1, YiÄŸit ÖZPEYNÄ°RCÄ°1, Sebuh KURUÄžOÄžLU1, Haluk EMÄ°R2, Mehmet ELİÇEVÄ°K2 S.N.Cenk BÃœYÃœKÃœNAL2, Rıza Madazlı3 Yunus SÖYLET2

Abdominal Fetal Anomalilerin Tanısında Fetal MR’ın Yeri Role of MRI In Diagnosis of Intraabdominal Fetal Abnormalities
1)İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ RADYOLOJİ AD, İSTANBUL 2)İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ AD, ÇOCUK ÜROLOJİSİ BD, İSTANBUL 3)İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD, İSTANBUL Iİstanbul University, Cerrahpaşa Medical Faculty, 1) Departement of Radiology 2) Division of Pediatric urology, Department of Pediatric Surgery 3) Department of Gyneacology and Obstetric,

Amaç

Son yıllarda fetal Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) fetal anomalilerin tanısında yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada abdominal fetal anomalilerin tanısında MRG’nin rolünü tartışmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem

Aralık 2005 ile Haziran 2009 tarihleri arasında Perinatolojide yapılan üst düzey US’de abdominal fetal anomalisi saptanan veya anomali şüphesi olan 21 fetusa tanıyı doğrulamak ve eşlik edebilecek ek anomalileri saptamak amacıyla kliniğimizde fetal MRG incelemesi uygulandı. İnceleme sagittal, transvers ve koronal planlarda T2 ağırlıklı bir sekans (HASTE; TR/TE, 1380/103; inceleme alanı, 380 mm; kesit kalınlığı, 4 mm; matriks 256×256; eksitasyon sayısı;1) ile görüntüler elde edilerek gerçekleştirildi.

Bulgular

İncelenen 21 fetusun MRG’de teşhis edilen anomalileri; mezenterik kist (n=1), kloaka anomalisi (n=2), karaciğerde hemanjiyoendotelyoma (n=1), bilateral megasistik megaüreter (n=1), kistik pelvik kitle (n=1), kistik batın ön-duvarı kitlesi (n=1), bilateral üreteropelvik bileşke darlığı (n=1), polikistik böbrek (n=1), bilateral üreterovezikal bileşke darlığı ve displastik böbrek (n=1), imperfore hymen (n=1), posterior üretral valv (n=2), at nalı böbrek (n=1), tek taraflı üreterosel ve eşlikli hidroüreteronefroz (n=1), bilateral renal agenezi (n=1), retroperitoneal lenfanjiyom (n=1), ektopik üreter (n=1), megasistis (n=1), multikistik displastik böbrek (n=1), over kisti (n=1) oluşturuyordu.

Sonuç

Literatürdeki çoğu araştırma fetal MRG’de MSS anomalilerinin tanısını ele almaktadır. Ancak fetal MRG’nin MSS dışı anomalilerin tanısı amacıyla da kullanımı gün geçtikte artmakta ve seçilmiş olgularda tanı ve tedaviye sağladığı katkı tartışılamaz konuma gelmektedir. Diğer taraftan obez gebeler ve ciddi oligohidroamniyoz olgularında MRG’nin US’ye olan üstünlüğü bu incelemenin endikasyon alanını genişletmektedir. Fetal MRG, US’de abdominal anomali şüphesi varlığında, lezyonun natürünün veya çevre organlarla ilişkisinin araştırılmasında US’yi tamamlayıcı bir rol üstlenmekte ve gelecek vaat eden bir inceleme yöntemi olarak yerini almaktadır.

In recent years, the role of fetal MRI in diagnosing intraabdominal abnormalities has been expanded and MRI has become widely used for that purpose. MRI has its complementary role to prenatal US in a suspicion of an abnormality, in better depiction of complex anomalies or understanding the characteristics of the lesions. In this study is focused on the role of MRI for prenatal diagnosis of intraabdominal abnormalities.