SUNUM ÖZETİ


Tür: Tartışmalı Poster Yazarlar: Ä°brahim Ulman[1],Kamer Polatdemir[1],Hüseyin Evciler[2],Ali AvanoÄŸlu[1]

Nefrektomisiz Ãœreterosistoplasti: Yeni Bir Teknik Ureterocystoplasty Without Nephrectomy: A New Technique
[1] Ege Ün. Tıp Fak. Çocuk Cerrahisi AD [2] Dr Behçet Uz Çocuk Hastlalıkları ve CerrahisiEğitim ve Araştırma Hastanesi Hastanesi [1]Ege Unv. Fac. of Medicine, Department of Pediatric Surgery [2]Dr. Behçet Uz Children's Hospital,Department of Pediatric Surgery

Amaç: Bu çalışmada nefrektomisiz yeni bir üreterosistoplasti tekniği tanımlanmış ve küçük kapasiteli fibrotik nöropatik mesaneli bir kız hastadaki uygulaması anlatılmıştır.

Hasta ve Yöntem: Persistan kloaka nedeniyle çok sayıda operasyon geçirmiş 5 yaşındaki kız hasta, üriner inkontinans ve idrar yolu enfeksiyonuna yol açan nöropatik mesanesi nedeniyle değerlendirildi.  İleri derecede genişlemiş sağ üreterine ve böbreğine 5.derece reflüsü vardı.  Sintigrafide sağda diferansiyel fonksiyon %27 bulundu. Reflülü sistemin de dahil olduğu mesane kapasitesi 80 ml bulundu vemesane ogmentasyonu, antireflü girişim ve ardından Temiz Aralıklı Kateterizasyon uygulamasına başlaması planlandı. Fonksiyone sol böbreğin korunması amacıyla, dilate üretere, ince kısım böbreğe bağlı kalacak şekilde, UP bileşkeden itibaren alt 1/3’e kadar tapering uygulandı. Dar kısımın açık tarafı kapatılarak normal çapta bir üreter elde edildikten sonra, Politano-Leadbetter tekniği ile üreteroneosistostomi uygulandı. Tapering ile uzunlamasına ikiye ayrılan üreterin büyük parçasının alt ucu mesaneye bağlı bırakılarak dolaşımı korundu. Tapering sonrası detubularize hale gelmiş olan yarım üreter, standart üretrosistoplastideki gibi mesaneye yamandı. Postoperatif değerlendirmede mesane kapasitesinin %50 arttığı görüldü. Komplikasyon gözlenmedi, böbrek fonksiyonları korundu.

Tartışma: Üreterosistoplasti, mesane ogmentasyonu gereken hastalar için ileosistoplastiye karşı iyi bir alternatif olarak ileri sürülmüştür. Üroepitel ile kaplı olması nedeniyle; taş, enfeksiyon, asidoz ve malignite gibi komplikasyonların olmaması, üreterosistoplastinin avantajıdır. Ancak bu yöntemin kullanımı afonksiyone böbreklerdeki üreterlerle sınırlıdır, çünkü teknik nefrektomi ile birlikte tanımlanmıştır. Bu yeni teknik, mesane ogmentasyonu için dilate üreterin fazlasının kullanılması yoluyla böbreğin korunabilmesine olanak sağlamaktadır.

Sonuç Tanımlanan yeni yöntemle, nefrektomi yapılmadan üreterosistoplasti yapılabilir. Klinik deneyimde uygulanabilir ve etkili olduğu görülmüştür.

Aim: A new technique for ureterocystoplasty without nephrectomy is defined, and its application on a girl with small capacity fibrotic neuropathic bladder is reported.

Patient and Methods: A five years old girl who had had multiple operations for persistent cloaca was evaluated for her neuropathic bladder causing urinary incontinence and recurrent infection. She had Grade V reflux to the right kidney with an extremely dilated ureter. Renal scintigraphy revealed a differential function of 27% on the right. Bladder capacity including refluxing system was 80 ml, indicating bladder augmentation, antireflux procedure, and clean intermittent catheterization afterwards. The grossly dilated ureter was considered as a good patch to augment the bladder. To save the functioning kidney, dilated ureter was tapered all the way from UP junction to the lower 1/3 ureter leaving the narrow portion connected to the kidney. Its side was sutured creating a normal size ureter which then was anastomosed to the bladder mucosa in the Politano-Leadbetter type ureteroneocystostomy. The larger portion of the tapered ureter was left connected to the bladder with its blood supply preserved. Being detubularized after tapering, it was patched to the bladder as in the regular ureterocystoplasty. Postoperative evaluation documented a 50% increase in the bladder capacity. There were no complications and kidney function was preserved.

Discussion: Ureterocystoplasty has been suggested as a viable alternative to ileocystoplasty for patients requiring bladder augmentation. It has the advantage of being covered with urothelium thus avoiding complications including stone formation, infection, acidosis, and malignancy. However, its usage is limited to ureters with nonfunctioning kidney, because it was designed with nephrectomy. This novel technique gives the chance of preserving the kidney, and using excess of the dilated ureter for augmenting the bladder.

Conclusion: Ureterocystoplasty without nephrectomy is possible with this new technique described herein. It was effective and feasible clinically.