SUNUM ÖZETİ


Tür: Tartışmalı Poster Yazarlar: Dinçer AVLAN, Gökhan GÃœNDOÄžDU, Ali NAYCI

Devam eden gece işemesi olan aşırı aktif mesaneli çocuklarda kombine tedavinin etkinliği Efficacy of combined treatment in persistent nocturnal enuresis of children with overactive bladder
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD. Mersin University, Medical Faculty, Department of Pediatric Surgery

Önbilgi ve Amaç: Aşırı aktif mesane; sıkışma, gündüz ve/veya gece idrar kaçırma, idrar yolu enfeksiyonu gibi semptomlarla ortaya çıkar. Genellikle işeme eğitimi ve antikolinerjik tedavi gündüz semptomları için yeterli olmakla birlikte gece işemesi devam eden olgularda ek tedaviye ihtiyaç olabilir. Bu çalışmada aşırı aktif mesane tanısı almış ve gündüz yakınmaları düzelen fakat gece işemeleri devam eden olgularda tedaviye eklenen desmopressinin etkinliği araştırıldı.

Hastalar ve Yöntem: 2003-2010 yılları arasında işeme bozuklukları polikiniğimize başvuran hastalardan klinik ve ürodinamik olarak aşırı aktif mesane tanısı alan hastalara işeme sıklığı hacim çizelgesi doldurtuldu. Tüm hastalara işeme eğitimi anlatıldı ve 0,4 mg/kg oksibutinin 2 doz başlandı. 3 aylık tedavi sonrası değerlendirilen hastalardan tedaviye yanıtsız veya ilk semptomu gece işemesi olanlara 0,1 mg gün desmopressin tek doz olarak tedaviye eklendi. 3 aylık tedavinin ardından hastalar yeniden değerlendirildi.

Bulgular: Toplam 70 hasta (50 kız, 20 erkek) nın ortalama yaşı 7,8 yıl (5-13 yıl)dı. Hastaların başvuru şikayeti 42 sinde sıkışma inkontinansı (Sİ) ve enürezis nokturna(EN), 24 ünde Sİ ve 4 ünde EN idi. EN sı olan 4 hasta ile Sİ ve EN şikayeti ile başvuran hastalardan 24’ü tedaviye yanıtsız olarak değerlendirildi. Bu hastaların tedavisine eklenen desmopressin ile 18 (% 75) olguda semptomlar kayboldu.

Sonuç: Aşırı aktif mesaneli çocuklarda başvuru semptomları farklı olabilir. Gece işemeleri devam eden aşırı aktif mesaneli olgularda desmopressinin tedaviye eklenmesi gerektiğini öngörmekteyiz.

Background and Aim: Overactive bladder represents symptoms as; urgency, daytime/night wetting and urinary tract infection. Voiding schedules and anticholinergic treatment usually overcomes for daytime symptoms, however additional treatments could be add for persistent nocturnal bedwetting. In this study, we investigated efficacy of desmopressin in persistent nocturnal bedwetting in overactive bladder diagnosed children with cured daytime complaints.

Patients and Methods: Between 2003-2010 years, both urodynamically and clinically overactive bladder diagnosed children were evaluated with void/volume charts. Home voiding education and oxybutinin (0.4 mg/k, BID) had given in all children. After 3 months of treatment; children with persistent nocturnal complaints or children with initial nocturnal complaints, desmopressin 0.1mg/day was introduced in management. Patients were reevaluated after 3 months.

Results: Totally 70 cases (50 girl, 20 boy), mean age was found 7.8 (5-13) years. Urge incontinence (UI) and nocturnal enuresis (NE) in 42, UI in 24 and NE in 4 patients were the initial complaints. 4 patients with NE and 24 of children with UI and NE complaints were unresponsible for initial treatment. In 18 (75%) patients, symptoms resolved by additional desmopressin treatment.

Conclusion: Initial symptoms may vary in children with overactive bladder. We suggest desmopressin treatment should be added to overactive bladder children with persistent night complaints.