SUNUM ÖZETİ


Tür: Poster Yazarlar: ÇiÄŸdem Ulukaya DurakbaÅŸa(1), H Murat MutuÅŸ(1), Ahmet BaÅŸ(1), Berrin Güçlüer(2), Ayla Güven(3), Mehmet Ali Özen(1), Müzeyyen Sert(1), Hamit Okur(1)

ÇOCUKLUK ÇAĞI PARAOVARYAN KİTLE AYIRICI TANISINDA NADİR GÖRÜLEN BİR TÜMÖR: MİYOMA A RARE TUMOR IN DIFFERENTIAL DİAGNOSIS OF PARAOVARIAN MASSES IN CHILDREN: MYOMA
(1)SB İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği (2)SB İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği (3)SB İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Endokrinoloji Kliniği (1)MOH, Istanbul Göztepe Training and Research Hospital, Pediatric Surgery Department (2)MOH, Istanbul Göztepe Training and Research Hospital, Pathology Department (3)MOH, Istanbul Göztepe Training and Research Hospital, Pediatric Endocrinology Department

GiriÅŸ:

Miyomalar çocukluk çağında çok nadir görülürler. Uterus dışında yerleşim gösteren miyomalar ise tüm yaş gruplarında son derece nadirdir. Bu sunumda paraovaryan miyoması olan bir olgunun klinik, ameliyat ve patoloji bulgularının tartışılması amaçlanmıştır.

Olgu Sunumu:

14 yaşında düzenli adet gören ve aralıklı karın ağrısı olan kız hasta 4 gündür devam eden şiddetli karın ağrısı yakınması ile başvurdu. Batın muayenesinde pelviste orta hatta lokalize hassasiyet ve rebound saptandı. Batın ultrasonografisinde sağ overde anekoik bir follikül kistine ek olarak, sol over lojunda 64X42X67 mm boyutlarında hipoekoik lezyon saptandı. Renkli Doppler incelemede lezyon içinde ve duvarında dolum saptanmadı; sol overe ait doku izlenmedi. Bu bulguların hemorajik kist ile uyumlu olabileceği düşünüldü. Pelvik manyetik rezonans görüntülemede sağ overden kaynaklanan 4X3 cm boyutlarında hemorajik kist ile uyumlu kitle saptandı. Hastanın çalışılan BHCG, AFP, CEA değerleri normal aralıktaydı. CA125 değeri ise yüksekti. Bu nedenle endometriozis öntanısı ile izleme alındı ve ileri hormon analizleri yapıldı. Total testosteron, estradiol, progesteron, LH, FSH, 1,4-D-androstenedion ve 17-OH-progesteron değerleri normal aralıktaydı. 3 günlük takipte muayene bulgularının gerilememesi üzerine hastaya cerrahi girişim planlandı. Ameliyatta sağ paraovaryan yerleşimde, sağ overe minimal yapışıklık gösteren, tubaya çok kısa bir sap ile bağlı ve bu sap etrafında torsiyone olmuş kitle saptandı. Kitle total olarak eksize edildi. Sağ over ödemli ve kistik görünümdeydi. Kama biyopsi alındı. Sol over salimdi. Hasta sorunsuz şekilde taburcu edildi. Sağ paraovaryan kitlenin patolojik incelemesinde ileri derecede hemorajik nekroz, konjesyon ve ödem gösteren, inhibin ile boyanmayan, “smooth muscle actin” ile boyanan miyoma tanısı kondu. Kama biyopside kistik follikül saptandı.

Tartışma:

Miyomalar selim düz kas tümörleridir. Özofagus, ince barsak gibi düz kas içeren pek çok farklı organda görülebilirlerse de en sık uterusta yerleşirler. Bu tümörler çocuk yaş grubunda son derece nadir görülürler. Basılı yayınlarda cilt ve epididim gibi yerleşimlerde bildirilmiş az sayıda olgu sunumu vardır. Paraovaryan kitlelerin ayırıcı tanısında klasik olarak yer alan bir tanı değildir; ancak akılda tutulmalıdır. Tam eksizyon ile sağaltım sağlanır.

Introduction:

Myomas are rare in children. Extrauterine myomas are extremely rare outside the uterus in all age groups. A case with paraovarian myoma is presented, and clinical, operative and pathological findings are discussed.

Case Presentation:

A 14-year old female who has regular menstruation and intermittent abdominal pain applied with a history of intense abdominal pain of 4-day duration. Abdominal examination revealed midline Pelvik rigidity and rebound tenderness. Abdominal ultrasonography detected an anechoic cystic follicular cyst in right ovary and a hypoechoic lesion sized 64X42X67 mm in left ovarian location. Color Doppler ultrasonography showed no vascularity within the lesion. Left ovary could not be shown. These findings suggested the presence of hemorrhagic cyst. Pelvic magnetic resonance imaging detected a 4X3 cm mass originating from right ovary and again suggesting a hemorrhagic cyst. Blood BHCG, AFP, CEA levels were within normal limits. CA125 was higher than normal and thus a presumptive diagnosis of endometriosis was assumed. The patient was hospitalized for observation and further hormonal analysis was undertaken. Total testosterone, estradiol, progesterone, LH, FSH, 1,4-D-androstenedione and 17-OH-progesterone levels were found to be normal. Within a 3-day follow-up, there was no improvement in physical findings and a surgical intervention was undertaken. At surgery, there was a torsioned mass attached to right uterine tube with a tiny stalk with minimal adhesions to the right ovary was detected at the right paraovarian location. It was excised en bloc. The right ovary was edematous and cystic in structure. A wedge biopsy was taken. The left ovary was normal. The postoperative recovery was uneventful. Histopathological examination of the mass revealed extensive hemorrhagic necrosis, congestion and edema. Inhibin staining was negative but smooth muscle actin was positive yielding the diagnosis of “myoma”. Wedge biopsy detected follicular cyst.

Discussion:

Myomas are benign smooth muscle tumors. They can be found in multiple sites like esophagus or small intestine but the most common and well-known localization is uterus. They are extremely rare in children. In the literature, there are a couple of case reports in locations such as skin and epididymis. It is not classically encountered in differential diagnosis of paraovarian masses but should be kept in mind. Complete cure is possible by complete excision.